Відділ освіти, молоді та спорту Ужгородської райдержадміністрації

Нарада керівників закладів дошкільної освіти та навчально-виховних комплексів району

В Україні триває обов’язковий перехід всіх операторів ринку харчових продуктів на систему управління безпечністю харчових продуктів - НАССР. НACCP – Hazard Analysis Critical Control Points – система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках – міжнародно визнаний метод виявлення та управління ризиками, пов’язаними із безпечністю харчових продуктів. Це система управління, в якій безпечність харчових продуктів досягається шляхом аналізу та контролю небезпечних факторів біологічного, хімічного та фізичного походження, починаючи від сировини до обігу та споживання готової продукції. Дана система управління повинна бути запроваджена на харчоблоках усіх закладів освіти тому на інструктивно-методичній нараді керівників закладів дошкільної освіти та навчально-виховних комплексів району, яка відбулася 25.11.2019 року на базі ЗІППО, особлива увага приділялася питанню запровадження системи НАССР у закладах освіти. Нарада відбулася за участі Чернова П.В., начальника Ужгородського районного управління ГУ ДПСС в Закарпатській області, Л.І.Ігнацевич, начальника Ужгородського міського управління ГУ ДПСС в Закарпатській області, Л.В.Коломоєць, начальника відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Ужгородського міського управління ГУ ДПСС в Закарпатській області, Ю.М.Клантюка, заступника начальника- начальника відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Виноградівського районного управління ГУ ДПСС в Закарпатській області, Ліліаною Ігнацевич, начальником Ужгородського міського управління ГУ ДПСС в Закарпатській області було висвітлено питання щодо здійснення заходів державного контролю з питань дотримання законодавства закладами освіти, вказано на порушення, які найчастіше виявляються при здійсненні контролю, та надано рекомендації щодо їх усунення, а також надано рекомендації щодо забезпечення вимог до харчоблоків закладів освіти, проведення навчання з персоналом харчоблоків тощо. Про організацію раціонального харчування дітей, вимоги до складання меню, про заборонені до використання в закладах освіти продукти, а також про порушення, які найчастіше виявляються при здійсненні контролю за організацією харчування в закладах освіти доповіла Людмила Коломоєць, начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Ужгородського міського управління ГУ ДПСС в Закарпатській області. Юрій Клантюк, заступник начальника- начальник відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Виноградівського районного управління ГУ ДПСС в Закарпатській області, ознайомив присутніх зі змінами в законодавстві у сфері безпечності харчових продуктів, необхідністю впровадження системи аналізу та контролю безпечності харчових продуктів в закладах освіти, наголосив, що впровадження програми не повинно перетворитися на формальність, а повинно дійсно забезпечувати виконання всіх вимог для того, щоб забезпечити дітей безпечними продуктами харчування, які не зашкодять їхньому здоров`ю і принесуть користь. Юрій Михайлович розповів також про особливості системи НАССР, про основні етапи запровадження її в закладах освіти, починаючи від приймання сировини і продуктів, і закінчуючи реалізацією готових страв для учасників освітнього процесу,. Наталія Немеш, методист Ужгородського райметодкабінету нагадала присутнім про зміст листів Міністерства освіти і науки України від 05.09.2019 № 1/9-552 „Щодо порядку запровадження системи НАССР у закладах дошкільної освіти” та Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів 01.08.2019 № 11.1.1-5/12329 та акцентувала увагу на тому, що виконання нормативних документів, звичних для закладів освіти, є основою для впровадження системи НАССР. Крім того, на нараді було розглянуто питання: 1. Про діловодство в ЗДО: номенклатура справ. 2. Про організацію та проведення атестації педпрацівників.



« повернутися до списку новин